Isai Ma(i)yam

In 2017 ben ik naar India gegaan om voor 3 weken vrijwilligerswerk te doen in een weeshuis. De Nederlandse stichting Isai Ma(i)yam vangt weeskinderen in Pondicherry op. Er is een weeshuis voor jongens en een weeshuis voor meisjes en er is ook een school voor gehandicapte kinderen.

Ik verbleef in het meisjesweeshuis. In dat huis zaten ongeveer 20 meisjes. Zowel het meisjesweeshuis als het jongensweeshuis hebben beide hun eigen begeleiders. De weeshuizen staan op een andere locatie. Ruban is de begeleider van de jongens. Hij heeft voorheen ook in het weeshuis gezeten toen hij jong was. Sarasvady is de begeleider van de meisjes. Zij heeft ervaring om met kinderen te werken. De kinderen worden heel goed opgevangen, vooral wanneer je verneemt wat de kinderen hebben meegemaakt. Moeders die zelfmoord hebben gepleegd, geweld in huis of ernstige armoede.

Mijn dag begon door in de ochtend gezamenlijk te ontbijten met de meisjes. Daarna gaan zij zich klaar maken voor school. De grote meisjes helpen de kleintjes. Soms vlochten ze ook mijn haren. Daarna werd ik opgehaald door een busje om naar de gehandicaptenschool te gaan. Dit is meer een dagbesteding voor de gehandicapte kinderen. Er waren verschillende activiteiten, zoals rekenen, schrijven en zelfs yoga! En deze kinderen zijn gevorderd in yoga. Een van de gehandicapte jongeren was zelfs 1e geworden in een yogawedstrijd. Ik gaf de kinderen meestal rekenles. Ik vind dit initiatief heel goed. Zo wordt de zelfredzaamheid van gehandicapten bevorderd, vooral als ze later volwassen zijn. Na een hele dag op de gehandicaptenschool geweest te zijn, ging ik weer terug naar de meisjesweeshuis. Daar komen de meisjes weer terug van school en beginnen ze met het maken van hun huiswerk. Om ongeveer 20:00 uur is het etenstijd en eten we gezamenlijk. Daarna gaf ik de meisjes nog Engelse les en was het tijd om te gaan slapen.

In de weekenden gaan de weeskinderen naar the Art School voor dans, muziek, computer en Engelse les.

Verder ondersteunt deze stichting jongeren van onze huizen en omgeving met studiesupport

Ik heb een hele fijne tijd gehad in India en wil daarom deze stichting helpen. Voor elke actieve lid die op het einde van het jaar in het bestand staat van Sanjivani doneer ik 1 euro aan Isai Ma(i)yam.